Храните, богати на витамин D, укрепват имунитета, подобряват настроението и са необходими по всяко време, особено през есента и зимата.
Както всички знаем, основният източник на витамин D е слънчевата светлина и точно това ни липсва през есенните и зимните дни. Оттук и необходимостта от храни в ежедневната диета, които съдържат този витамин.

Освен че повишава имунитета и подобрява настроението, витамин D намалява риска от някои автоимунни заболявания, предпазва мускулите и нервите. Някои проучвания показват, че този витамин намалява риска от някои видове рак. Симптомите на дефицит на витамин D са различни при всеки. В допълнение към мускулни болки и крампи, симптомите могат да включват чувство на летаргия и промени в настроението.

  Как общувате с хората? Здравите взаимоотношения изискват здравословна комуникация

Ето някои храни, които са богати на витамин D.

1. Синя риба

Сините риби като сьомга, пъстърва и скумрия напълно отговарят на дневните нужди от витамин D. Други пресни риби, които съдържат този витамин са сом, шаран, сабя и морски дарове.

2. Рибни консерви

Херинга, риба тон и сардини също са богати източници на витамин D, но също така са по-евтин вариант от горните видове риба. Този вид риба обаче съдържа и метил живак, вид токсично съединение, така че не се препоръчва да ядете рибни консерви повече от два пъти седмично.

3. Масло от черен дроб на треска

Рибеното масло обикновено съдържа витамин D, като треската е на първо място. Диетолозите съветват да се приема по една супена лъжица рибено масло на ден (за щастие днес има капсули).

  6 неща, които бяха характерни за 2021 г. и които бихме искали да запазим

4. Гъби

Ако не обичате риба или сте веган, можете да получите витамин D в тялото чрез гъби.

5. Яйца

Яйцата също са добър източник на витамин D, който се намира изключително в жълтъка.

6. Мляко

Кравето мляко съдържа достатъчно витамин D, за да задоволи ежедневните нужди, но ако сте веган, можете да намерите този витамин като добавка към алтернативи като соево, бадемово или овесено мляко.

7. Кисело мляко

Една чаша кисело мляко съдържа около 20% от препоръчителната дневна доза витамин D, а вместо кисело мляко, тофу се препоръчва като алтернативен веган вариант.