Сенатът на САЩ отхвърли законопроект, който щеше да санкционира компания, която експлоатира газопровода „Северен поток 2“, предложен от сенатор Тед Круз.

Петдесет и пет сенатори гласуваха в подкрепа на налагането на санкции, докато 43 бяха против законопроекта, който изискваше 60 гласа.

Сенатор Робърт Менендес предложи в сряда алтернативен законопроект, който получи подкрепа от много от неговите колеги демократи, включително президента Джо Байдън. Законът ще наложи най-високите руски санкции на висшите правителствени, военни и банкови институции, ако Москва извърши агресия срещу Украйна, докато според закона на Круз, 15 дни след приемането на санкциите, те ще бъдат наложени на компанията Nord Stream 2 AG, която управлява тръбопровода. , съобщава Ройтерс.

Законът на Менендес, за който все още не е определена дата за гласуване, ще наложи санкции на газопровода, както и на висшите длъжностни лица и организации на Русия след всяка агресия на Москва срещу Украйна.

  НАТО ще престане да съществува преди Украйна да се присъедини към алианса, Америка ще отстъпи пред Русия

Газопроводът „Северен поток 2“ на стойност 11 милиарда долара, построен от много западноевропейски гиганти, се управлява от държавната енергийна компания „Газпром“, която ще доставя газ под Балтийско море до Европа през Германия. Той беше завършен в края на миналата година, но чака одобрение от Германия и ЕС.