Болница в Бостън заяви, че няма да извърши сърдечна трансплантация на пациент, който отказва да бъде ваксиниран срещу COVID-19.

31-годишният DJ Фъргюсън преди това е имал приоритет за сърдечна трансплантация в болницата Brigham and Women’s Hospital, но вече не отговаря на условията, защото отказва да бъде ваксиниран, каза семейството на Фъргюсън, според доклад на CBS Boston.

„Това е нещо против основните му принципи – той не вярва в това“, каза бащата на пациента Дейвид Фъргюсън. „Това е политиката, която те провеждат и затова, тъй като не иска да получи ваксината, той беше изваден от списъка за сърдечна трансплантация.

Brigham and Women’s Hospital обясни логиката зад решението:

„Както много други програми за трансплантация в Съединените щати, ваксината COVID-19 е една от малкото ваксини и навици за начин на живот, които се изискват от кандидатите за трансплантация в системата на Mass General Brigham, за да създаде най-добрия шанс за успешна операция и за оцеляване на пациента след трансплантация.“

Други медицински експерти казаха, че подкрепят политиката на болницата, като отбелязаха, че имунната система е изключително слаба след трансплантацията, което прави ваксините още по-важни.

  Шест деца във Франция получиха грешна доза ваксина срещу коронавирус

„След всяка трансплантация, бъбрек, сърце, каквото и да е, имунната ви система е изключена. „Грипът може да те убие, студът може да те убие, Covid може да те убие“, каза д-р Артър Каплан, ръководител на медицинската етика в Grossman School of Medicine в Ню Йорк, пред CBS Boston.

„Органите са в дефицит: ние няма да ги разпределим на някой, който има слаб шанс за оцеляване, когато други, които са ваксинирани, имат по-голям шанс да оцелеят при операция.“

Семейството на Фъргюсън каза, че не са сигурни какво да правят по-нататък, тъй като той отказа да получи ваксината срещу COVID-19. Обмисляха да го преместят в друго заведение, но признават, че може да не оцелее след пътуването.

  Левият кандидат за министър-председател на Унгария с план за приватизация на болници

„Агресивно проучваме всички варианти, но времето ни изтича“, каза Дейвид Фъргюсън.

Семейството каза, че въпреки че са получили отлични грижи в Brigham and Women’s Hospital, те не са съгласни с политиката.

„Мисля, че гаджето ми се бори доста смело и има почтеност и принципи, в които наистина вярва, и това ме кара да го уважавам още повече“, каза Фъргюсън за сина си, баща на две деца с друг на пътя. „Това е неговото тяло. Това е неговият избор.“