Последната информация казва, че Apple наистина работи по разработката на първия автомобил.

Развитието на колите на Apple, известно като Apple Car, е нещо, за което се говори от години, без никой да види и най-малкото осезаеми доказателства. И такава история сега продължава от Bloomberg, който съобщава, че Apple е решила да ускори драстично развитието на проекта. Също така, сега фокусът е върху технологията за автопилот, тоест независимото шофиране на най-високо ниво.

Американските медии отбелязват, че Apple се движи в две посоки. Първият приема възможността за частично автономно шофиране на ниво радарен контрол на движението и поддръжка на лентата, а вторият преминава към напълно автономно управление и автономна система за шофиране на ниво 4 и евентуално 5.

  BioNTech и Pfizer искат да разработят иРНК ваксина срещу херпес зостер

Apple се включи в надпреварата и очаква да разработи система за автономно шофиране за рекордно кратко време. Първоначалните оценки казват, че ще отнеме четири години, за да бъде готова системата за комерсиализация през 2026 г.

Такова превозно средство трябва да има интериор, аранжиран в стила на т.нар салон с кръгла подредба на седалките и без класическата шофьорска позиция зад волана. Следователно, ако не успее да разработи тази технология навреме, няма да може да пусне подходящ автомобил. Засега всичко изглежда с оптимизъм, така че Apple направи ключова стъпка в развитието, а хардуерът, който ще се използва в превозното средство, е почти завършен.

Предполага се, че технологията първоначално ще бъде вградена в 69 прототипа на Lexus, които са били карани по пътищата през последните години, за да приложат технологията за помощна система на Apple. Успоредно с това отделът за развитие ще се разширява чрез наемане на нови инженери, но вероятно и чрез закупуване на някои готови решения. Bloomberg научи, че редица експерти от Volvo, Daimler и Karma automotive, както и Tesla, вече са се присъединили към Apple.

  Италиански учени разработват летящ хуманоиден робот (ВИДЕО)