Много от мъртвите, които в официалната германска статистика се броят като смъртни случаи от короната, не са умрели от нея, според проучване, публикувано от Bild.

Както беше посочено, в някои случаи има явни разногласия. Броят на хората, които НЕ са починали от вируса, но са съобщени за мъртви от короната, е особено висок в Заксен-Анхалт. В тази германска провинция цели 29 процента от починалите от Covid-19 не са починали от вируса.

В Германия всеки човек, заразен с коронавирус, който е починал, според статистиката, се третира като починал от коронавирус. Статистиката обаче не показва дали смъртта се дължи на коронавирусна инфекция, така че едно проучване първо разкри данни за пациенти, които не са починали от коронавирус.

  Нова карта на короната: Почти цяла Европа е тъмно червена

В Заксен-Анхалт почти една трета от починалите от Covid-19 не са починали от коронавирус, а от други болести. При 64 процента Covid-19 е причина за смъртта, а при останалите шест процента причината е неизвестна.

В други провинции беше постигнат различен резултат, а в Баден-Вюртемберг и Саарланд 90 процента от смъртните случаи от Covid-19 се дължат на коронавирус.

В Бавария броят на смъртните случаи от Covid-19, регистриран като смъртни случаи от Covid-19, е 84 процента.

Броят не е известен в цяла Германия, съобщава „Билд“, а институтът „Роберт Кох“ посочва, че коронавирусът в повечето случаи е причина за смъртта.