Британската технологична компания OneWeb изстреля днес 36 комуникационни спътника в космоса от космодрума Байконур в Казахстан.

 

OneWeb изстрелва сателити в орбита като част от плановете си да осигури глобален високоскоростен достъп до Интернет.

„Стартиране № 12 представлява най-новото от поредица от осем изстрелвания, планирани през 2021 г. от OneWeb с партньорите за стартиране Arianespace“, се казва в изявление на компанията на своя уебсайт. Френската компания за глобални изстрелващи услуги Arianespace, Oneweb и руската космическа агенция Роскосмос излъчиха изстрелването на живо.

По-рано тази година OneWeb заяви, че стартирането от Далечния изток на Русия ще му позволи да предлага свързаност навсякъде на север от 50 градуса ширина.

OneWeb изброява Обединеното кралство, Аляска, Северна Европа, Гренландия, Исландия, континенталните Съединени щати, Арктическите морета и Канада като области, на които трябва да се предложи пълна свързаност.

  WhatsApp ще позволи плащане с криптовалути

Информационната агенция „Интерфакс“ съобщи, че спътниците, изстреляни с ракетата „Союз-2.1b“, ще бъдат извадени от употреба.

OneWeb възобнови полетите миналия декември, след като излезе от фалит с 1 милиард долара капитал от консорциум от британското правителство и индийската Bharti Enterprises, новите му собственици.

Той също така получи инвестиции от японската Softbank и Eutelsat Communications, а с допълнително финансиране от Bharti, OneWeb осигури общо 2,4 милиарда долара.