Британското разузнаване MI5 предупреди депутатите да не действат като предполагаем агент на китайското правителство в британския парламент.

Депутатът от консерваторите Иън Дънкан Смит, един от най-критичните британски политици в Китай, каза пред колеги, че „МИ5 се е свързала с председателя“ на Камарата на представителите и че той „предупреждава депутатите, че агент на китайското правителство действа в парламента“.

От офиса на председателя на Камарата на представителите Линдзи Хойл потвърдиха, че са изпратили уведомление „в съгласие с агенцията за сигурност“, без допълнителни коментари.

„Знам, че мнозина ще бъдат загрижени за факта, че човек, който съзнателно е участвал в политически действия за сметка на китайската комунистическа партия, е насочен към парламентаристи“, написа британският министър на вътрешните работи Прити Пател в Twitter.

  Талибаните ще имат специален батальон самоубийци

Министърът обаче подчерта, че идентифицирането на лицето е „резултат от стабилните системи, които Великобритания е създала за откриване на външна намеса и всяка възможна заплаха за нашата демокрация“.

Китайското посолство в Лондон отрече обвиненията в официално изявление.

„Нямаме нужда и никога не искаме да „купуваме влияние“ в чужд парламент. „Ние категорично се противопоставяме на клеветата и сплашването на китайската общност във Великобритания“, се казва в изявлението на китайското външно министерство.

В предупреждението, издадено от MI5 и предадено от медиите, се посочва, че известна Кристина Ли „съзнателно е участвала в дейности за политическа намеса за сметка на Министерството на труда на Обединения фронт на Китайската комунистическа партия“.

Освен това той посредничи при изплащането на „финансови дарения на политически партии, както и на настоящи и бъдещи парламентарни представители в Обединеното кралство“, каза източникът, добавяйки, че парите са дошли за чуждестранни граждани от Китай и Хонконг.

  Руски войник е арестуван по подозрение в шпионаж в полза на Украйна

Според британското разузнаване Кристина Лий твърди, че е платила стотици хиляди паунда на Бари Гардинър, бивш висш служител на лейбъристите, и на самата партия.

Тя беше снимана с бившия министър-председател на консерваторите Дейвид Камерън на събитие през 2015 г. и по друг повод с бившия лидер на лейбъристите Джеръми Корбин. През 2019 г. тогавашният британски консервативен премиер Тереза ​​Мей нарече Кристина Лий за приноса й към приятелските отношения на Обединеното кралство с Китай.

След обвиненията Бари Гардинър издаде писмено изявление, в което заявява, че е докладвал за всички дарения съгласно разпоредбите, добавяйки, че синът на Кристина Лий е работил за него, докато той не подаде оставка в четвъртък.

Депутатът Иън Дънкан Смит също изрази загриженост, че Лий все още не е арестуван, но му е забранено да влезе в парламента. Той също така призова за промени в правилата за акредитация в парламента. Името му е в списъка на британските политици, за които Китай наложи санкции заради критиките си към предполагаемата му репресивна политика спрямо тюркоезичното мюсюлманско уйгурско малцинство.

  Байдън подписа закон, забраняващ вноса на китайски продукти от региона, където живеят уйгури