Китайски учени казват, че са открили най-старата вкаменелост от пъпки в света, като най-накрая потвърждават, че цъфтящи растения или покритосеменни растения са еволюирали десетки милиони години по-рано, отколкото се смяташе досега.

Експертите се надяват, че тяхното откритие може да облекчи дилемата на 100-годишната мистерия, която Чарлз Дарвин веднъж нарече „отвратителна“.

А именно, ако най-старата цветна вкаменелост не е по-стара от 130 милиона години, тогава как е така, че само 20 до 30 милиона години по-късно покритосеменните растения започват да доминират в екосистемите? Дарвин се бореше с въпроса – как покритосеменните са еволюирали толкова бързо?

Гатанка, която измъчваше Дарвин

Този пъзел много обезпокои Дарвин и той така и не намери задоволителен отговор. Но през последните години някои части от пъзела си дойдоха на мястото.

  Quantum Dot OLED мониторите за игри не са просто научна фантастика

А именно експерти от Китай през 2016 г. откриха „перфектно цвете“, което датира от юрския период, преди повече от 145 милиона години. Вкамененото растение имаше венчелистчета, но също и чашелистчета (листни части в основата на пъпката), както и мъжки и женски репродуктивни части.

През 2018 г. в Китай беше открито друго вкаменено цвете на около 174 милиона години. Като модерно цъфтящо растение, семето му е било напълно затворено в яйчниците, пише Science Alert.

Специална вкаменелост

Въпреки това, не всички ботаници са били убедени, че те са истински покритосеменни растения. Някои смятат, че тези вкаменелости са твърде примитивни, за да се считат за цветя, докато други смятат, че структурата им е твърде сложна за голосеменни растения; по-стар вид растение без цвете и с открити семена, като иглолистни дървета.

  Steam е забранен в Китай

Но тази последна вкаменелост от пъпки, наречена Florigerminis jurassica, може да принадлежи към преходната фаза, която учените търсят. Намерено е в находища, датиращи от преди повече от 164 милиона години и все още е в отлично състояние.

Тъй като цветята имат крехка структура, те са трудни за намиране сред вкаменелостите преди Креда. Ето защо предишните опити за проследяване на произхода на покритосеменните растения често са били описвани като „непрекъснат запис на неуспех“. F. jurassica е уникално откритие, тъй като плодът му дава още по-голяма основа за тезата, че всъщност е покритосеменно растение, а не голосеменно растение.

Изследването, наречено A Jurassic Flower bud from China, е публикувано в списанието Geological Society.