Генералният секретар на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебреусус предупреди днес, че щамът омикрон, който се разпространява с безпрецедентна скорост от началото на пандемията на коронавирус, „остава опасен вирус“, въпреки че причинява по-леки симптоми.

Въпреки че щамът omicron причинява по-леки симптоми от делта щама (доминиращият вариант досега), той остава опасен вирус, особено за тези, които не са ваксинирани. Това каза Гебреус пред репортери в Женева.

Omicron, който за първи път беше идентифициран в Южна Африка в края на ноември миналата година, се разпространи по света за кратко време и огромен брой хора бяха заразени с него.

Увеличеното предаване на вируса също означава повече хоспитализации, повече смъртни случаи, повече хора с увреждания, включително учители и здравни специалисти. Съществува и опасност от нов щам, който може да бъде по-предаваем и смъртоносен от омикрон, предупреди генералният секретар на СЗО.

Майкъл Райън, директор на СЗО за Европа, каза на пресконференция, че коронавирусът „не е леко заболяване“, а болест, предотвратима с ваксина.

  Организирана измама в център за ваксинация във Виена