Гавин Нюсъм, губернатор на американския щат Калифорния, отхвърли молбата на Серхан Серхан, убиецът на Робърт Кенеди, да бъде освободен условно, въпреки че получи одобрение от специална комисия през лятото.

Губернаторът Нюсъм каза, че 77-годишният затворник все още е „заплаха за обществената безопасност“ и не иска да „поеме отговорност за престъплението“, според изявление от неговия офис.

Палестинският антиционистки активист Серхан Бишара Серхан е посочен на 17 април 1969 г. за убийството на сенатора от Ню Йорк Робърт Кенеди, брат на бившия президент на САЩ Джон Фицджералд Кенеди, убийството на Далас. Серхан е осъден на смърт, но през 1972 г. присъдата му е заменена с доживотен затвор, благодарение на краткото премахване на смъртното наказание в Калифорния.

  Байдън публикува повече от 1500 документа за убийството на Кенеди

През август 2021 г. Калифорнийската комисия за условно освобождаване най-накрая одобри освобождаването на Серхан, след като преди това го отхвърли петнадесет пъти. След това решението се изпраща на управителя, който може да го отхвърли или измени.

„Убийството на Серхан от сенатор Кенеди е едно от най-отвратителните престъпления в американската история. След десетилетия в затвора той все още не е отстранил недостатъците, довели до убийството на сенатор Кенеди. „Серхан не е достатъчно трезвен, за да не вземе отново същото опасно решение“, написа губернаторът Лусом в писмено изявление.

Палестинският имигрант Серхан уби сенатор Робърт „Боби“ Кенеди в хотел „Амбасадор“ в Лос Анджелис, докато водеше кампания за номинацията на Демократическата партия. Други петима души са ранени.

  румен радев - кснс - северна македония

Тогава Серхан оправда постъпката си, като подкрепи сенатор Кенеди в продажбата на израелски бойни самолети. В предишна молба за условно освобождаване, подадена през 2016 г., Серхан каза, че е пил твърде много алкохол тази нощ и пожела „нищо не се е случило“. Освен това той добави, че признанието му е било получено чрез изтезания и че признанието му е било получено чрез мъчение.