„Вярвам, че продължаващото присъствие на Новак ковиокови во в Австралия може да доведе до повишаване на настроенията срещу ваксините в австралийското общество, което може да доведе до обществено недоволство, както се отбелязва в протестите, които сами по себе си са източник на вируса. Австралийският министър на имиграцията Алекс Хоук, който вчера реши да отмени визата на сръбския тенисист за втори път.

Хоук обясни подробно мотивите за това решение.

„Г-н Джокович е човек със статут и влияние. „Като се има предвид поведението му след положителния тест за COVID-19 и публичните му изявления, както и неговият неваксиниран статус, вярвам, че продължаващото му присъствие в Австралия може да насърчи други хора да игнорират насоките и политиките за обществено здраве на страната.“ Хоук в изявлението.

  Три дози ваксина Astra Zeneka, ефективни срещу омикрон

Министърът добави, че е възможно отмяната на визата на Джокович да повлияе на бъдещото желание на Сърб да влезе в страната, която да участва в турнири.

Според закона на Джокович може да бъде забранено да влиза в Австралия за следващите три години.

От своя страна законният екип на Джокович противоречи, че Хоук е взел „нелогичен, ирационален и неоправдан“ подход към интересите на общественото здраве.

„Министърът не предостави доказателства в подкрепа на твърдението си, че присъствието на ковиокови. в Австралия може да засили настроенията срещу ваксините“, казаха адвокатите на първия тенисист номер едно в света.