Днес Китай обвини Съединените щати в „голяма заплаха“ за безопасността на техните астронавти, след като два спътника на Илон Мъск от системата „Старлинг“ почти се сблъскаха с тяхната космическа станция.

 

Според документ, представен от Китай в началото на декември до базираната във Виена Служба за космически изследвания на ООН, китайската космическа станция Tiangong (Небесният дворец) трябваше да маневрира два пъти, през юли и октомври, за да избегне „прихващане“ от спътници на компанията на Мъск. , SpaceX.

Това са сателити на Starlink за интернет обслужване на труднодостъпни места. Системата Starlink изисква мрежа от близо 12 000 сателита с ниска орбита, които непрекъснато предават широколентов достъп по земята.

„От съображения за сигурност китайската космическа станция е разположила система за предотвратяване на сблъсък, за да спаси безопасността и живота на своите астронавти в орбита“, се казва в документ, публикуван на уебсайта на Службата на ООН за космически изследвания.

  Шведите изобретяват чип с потвърждение, вградено под кожата (ВИДЕО)

Китай обвинява САЩ, че не са изпълнили международните си задължения в космоса, без директно да споменават името на най-богатия човек в света.

Копие от китайския документ беше пуснато вчера във Weibo, китайската версия на Twitter, където няколко потребители описаха проекта като „космическа война“, а някои призоваха за „бойкот на Tesla“.

Миналия месец китайското дъщерно дружество на Tesla, също собственост на Мъск, обяви, че Starlink няма да пусне услугите си в Китай. Вместо това всички превозни средства Tesla в страната ще използват мрежовите услуги, предлагани от китайския оператор, като всички данни ще се съхраняват в страната.

SpaceX досега е изпратила повече от 1500 спътника в орбита, за да обслужват широколентовата мрежа, а Мъск каза, че в крайна сметка иска да постави около 42 000 спътника в орбита.

  Състоянието на Илон Мъск се увеличи с 32 милиарда долара за един ден