Илон Мъск е новият собственик на една от легендарните коли от филмите за Джеймс Бонд и е послужил като вдъхновение за една от неговите ексцентрични иновации, съобщава CNBC.

 

Всичко започва през 1989 г., когато двойка от Ню Йорк плати приблизително 100 долара за изоставен гараж за съхранение. Това беше търг на сляпо, което означаваше, че нито те, нито продавачът имаха представа какво има вътре.

Когато отворили гаража, най-голямата изненада в живота им ги очаквала: под няколко стари одеяла бил скрит спортен автомобил Lotus Esprit от 1976 г., използван за направата на филма за Джеймс Бонд от 1977 г. „Шпионинът, който ме обичаше“. Във филма спортната кола се превръща в подводница и изстрелва ракети, докато е под вода и е една от легендарните коли на Бонд, използвани във филмите за различни екшън сцени.

Години по-късно колата е закупена от Илон Мъск за почти 1 милион долара.

Колата е една от осемте, използвани в снимките, но единствената, участваща в подводните сцени. След заснемането е съхранен и забравен, докато повече от десетилетие по-късно не е купен случайно от двойка в Ню Йорк.

  Астероид с размерите на автобус се приближава към Земята

Първоначално двойката не знаеше какво е това, каза Дъг Редениус, съосновател на фондация Иън Флеминг, пред NBC News през 2013 г., което потвърди автентичността на колата. Те управляваха фирма за отдаване под наем на строителни инструменти и никога не бяха гледали филм за Джеймс Бонд.

Съпругът беше планирал да поправи повредения покрив на спортната кола и да направи други подобрения, но след като вкараха колата в камиона и се отправиха към къщи, шофьорите на камиони се свързаха с тях по радиото, за да им уведомят, че теглят кола на Джеймс Бонд. се прибра вкъщи, съпругът отиде до видеомагазина и нае VHS касета, за да гледа филма, каза Редениус пред CNBC.

След като двойката „реставрира козметично“ превозното средство, те го излагат на случайни изложби през следващите две десетилетия, преди да решат да го пуснат на търг през 2013 г.

В интервю от 2013 г. Редениус добави, че е разбрал за колата години след като двойката започнала да я разобличава и да я търси. Той потвърди автентичността на автомобила от оригиналните производители и сля двойката с RM Sotheby’s, която е специализирана в автомобилната класика, като каза на двойката преди търга: „Ако колата се продаде за толкова, колкото се надяваме, тези пари ще ви дадат шанс за живеене. много удобно.“

  Намерени са статуи на Буда на 2200 години (ВИДЕО)

Lotus беше продаден на търг през 2013 г. на мистериозен купувач. По-късно се разбра, че новият собственик е Илон Мъск, за когото се твърди, че е платил 997 000 долара за колата.

Мъск каза, че е израснал, гледайки филми за Бонд.

„Като дете в Южна Африка беше невероятно да видя Джеймс Бонд в „Шпионин, който ме обичаше“ да кара своя Lotus Esprit от пристанището, натискайки бутон и го превръщайки в подводница. „Бях разочарован, когато научих, че всъщност не може да бъде трансформиран, направен и надграден от електрическото задвижване на Tesla и се опитах наистина да го трансформирам“, каза Мъск пред автомобилния блог на Jalopnik за 2013 г.

За да оборудва първоначално Lotus за филма, компанията за морско инженерство го превърна във функционална подводница през 70-те години на миналия век за повече от 100 000 долара (еквивалентни на близо 425 000 долара днес).

  Android 12 Go Edition до 30 процента по-бърз за по-евтините смартфони (ВИДЕО)

Наречена Wet Nellie, колата е била използвана за подводни сцени, така че когато е била продадена през 2013 г., тя е без колела, само „перки“. Той също не можеше да кара на сушата, но всъщност работеше като подводница. Той също така имаше „сглобка с четири витла“ в задната част, която му позволяваше да се движи под вода, докато се захранва от електрически двигатели във водонепроницаемо пространство.

По време на заснемането на подводната сцена, тя беше извършена от пенсиониран войник от ВМС на САЩ, който носеше пълно оборудване за гмуркане с кислород, тъй като интериорът на колата беше пълен с вода.

Мъск каза, че колата е послужила като вдъхновение за новия Cybertruck на Tesla.

Подводницата Lotus Esprit от 1976 г. дори не е най-скъпата кола във филмите за Джеймс Бонд, продадена на търг. През август Aston Martin DB5 беше използван за популяризиране на филма за Бонд от 1965 г. Thunderball, продаден на търг за 6,4 милиона долара на анонимен купувач.