Агенцията на ООН има десетки наблюдатели в Украйна и още трябва да пристигнат след работата на комисиите, създадени от Съвета за разследване на възможни военни престъпления. Най-малко 549 цивилни са убити след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари. ООН казва, че истинската цифра вероятно е по-висока.

„Използването на касетъчни боеприпаси в населени райони поради широкия им обхват на действие не е в съответствие с принципите на международното хуманитарно право за управление на конфликти“, каза говорителят на ВКБООН Лиз Тросел пред репортери в Женева.

„Напомняме на руските власти, че атаките срещу цивилни и цивилни обекти, както и така наречените бомбардировачни зони, разположени в села и градове, и други форми на произволни, недискриминационни атаки са забранени от международното право и могат да представляват военни престъпления“, – каза Тросел. .

  русия - полиция - неонацисти

Касетъчната бомба съдържа редица по-малки експлозивни заряди със собствени запалки. Русия не е подписала Конвенцията от 2008 г. за забрана на касетъчните боеприпаси, въпреки че е обвързана от международното хуманитарно право, особено когато става въпрос за забрана на случайни атаки.