Работниците в бившата източна комунистическа Германия печелят средно стотици евро на месец по-малко от своите колеги в западната част на страната, въпреки че са изминали три десетилетия от обединението на Германия, показва официалната статистика.

Брутните доходи на служителите на пълен работен ден в западните щати и в района на столицата Берлин, който иначе е в източната част на страната, с изключение на специалните плащания над нормалната заплата на служителя, през третото тримесечие възлизат средно на 4237 евро на месец от 2021 година. В петте източни федерални щата обаче тази цифра е 3442 евро.

Лявата партия, която поиска оповестяването на тези данни, се застъпи за изравняване на заплатите в цяла Германия до 2025 г., което ще се случи едва 35 години след обединението на двете части на Германия, разделени като окупационни зони от западните съюзници. бивш СССР след Втората световна война.

  Остро обвинение от Полша: Германия се опитва да превърне ЕС в Четвърти Райх

„Във всяка източногерманска провинция хората печелят по-малко, отколкото във всяка западна провинция. „Разликата в заплащането все още е голяма, малко по-малко от 900 евро… Равното заплащане за еднакъв труд е това, което ще намали оправданите разочарования“, каза Дитмар Герхард Барх, ръководител на парламентарната група на левицата.

Данните показват значителни разлики не само между регионите, но и между секторите, както и между доходите между мъжете и жените.
Някои експерти обаче посочват, че поради разликите в разходите за живот, които са по-ниски в Източна Германия, разликата в покупателната способност не е толкова голяма, колкото показва разликата в заплатите.