Няма да отговаряме на празни заплахи и ако Русия наистина тръгне в тази посока, ще се справим решително с нея, каза служител на американската администрация, коментирайки възможното разполагане на руска военна техника в Куба и Венецуела, съобщава МИА от Вашингтон.

Високопоставен руски дипломат снощи не изключи идеята Москва да извърши военен десант в Куба и Венецуела на фона на засиленото напрежение между Русия и Запада.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков каза снощи пред руската телевизия, че няма да „потвърди или изключи“ възможността за руско разполагане в Западното полукълбо.

– Не отговаряме на празни заплахи. „Ако Русия наистина се движи в тази посока, ние ще се справим решително с нея“, каза говорител на администрацията във Вашингтон.

  Повечето германци смятат, че Шолц ще бъде канцлер само за един мандат

Идеята за разполагане на кубински военни средства не е нова. Съветският съюз се опита да инсталира ядрено оръжие на острова в Карибите през 1962 г., което доведе до изключително напрегната ситуация със Съединените щати, когато по време на Студената война светът за първи път се оказа изправен пред това, което се смята, че е възможна ядрена война между двете суперсили.

През 2013 и 2018 г. руският президент Владимир Путин изпрати бомбардировачи, оборудвани със стратегически ядрени оръжия, във Венецуела. Това беше последвано от дипломатически дейности и обмени между тогавашния държавен секретар Майк Помпео и говорителя на Путин Дмитрий Песков.

Последното изявление на Рябков идва след конфронтация между Русия и САЩ за натрупването на руска военна сила по границата с Украйна.

  Швеция въвежда нови мерки, заразяването с covid-19 е най-високото от началото на пандемията

Посланикът на САЩ в ОССЕ Майкъл Карпентър предупреди за възможна военна ескалация снощи, след като Рябков каза, че Русия „няма основания“ да възобнови преговорите в Женева.

– Изправени сме пред криза в европейската сигурност. Вените на войната звучат по-силно и реториката стана наистина остра, каза Карпентър.