„Между 2020 и 2021 г. броят на хакерските атаки, свързани със Северна Корея, се е увеличил от четири на седем, а стойността на изтеглените средства скочи с 40 процента“, се казва в доклад на експерти от Chainalysis.

„Когато Северна Корея пое контрола върху активите, тя започна внимателен процес на пране на пари, за да ги прикрие и да спечели пари“, се добавя в доклада.

Експерти на ООН, наблюдаващи санкциите срещу Северна Корея, обвиниха Пхенян в кражба на средства, използвани за финансиране на програми за ядрени и балистични ракети.

Северна Корея преди това отрече каквото и да било хакване.

Миналата година Съединените щати обвиниха трима севернокорейски разработчици, работещи за държавната разузнавателна служба, че са откраднали 1,3 милиарда долара пари и криптовалути в продължение на години, нанасяйки щети на компании като банки и дори холивудско филмово студио. Chainalysis не назовава целите на хакерските атаки.

  Армията на САЩ ще плати бонус от 50 000 долара, за да намери нови служители

Повечето от миналогодишните атаки вероятно са извършени от санкционираната от САЩ група Лазарус, която се контролира от главното разузнаване на Северна Корея.