Главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла даде интересно интервю за френската телевизия BFM, в което отбеляза, че сегашната вълна на омикрон ще бъде последната, в която ще трябва да живеем с ограничения.

В вчерашно интервю Бурла каза, че се надява настоящата вълна от омикрон да бъде последната, но веднага добави, че най-вероятният сценарий е този, при който вирусът ще циркулира сред населението на света за години напред.

„Най-вероятният сценарий, въпреки че не мога да гарантирам, че ще бъде, е този, при който вирусът ще бъде с нас за много, много години напред.“ Това е вирус, който се разпространява по целия свят, така че е много трудно да се премахне напълно. „Нито естественият имунитет, нито имунитетът с ваксина срещу този вирус осигуряват особено дългосрочна защита, което означава, че някой, който е заразен, може да се зарази отново през следващата година“, каза Бурла.

  Новият щам на коронавирус е регистриран в 57 държави

„Но той добави, че е оптимист за ефективността на ваксините и лекарствата срещу Covid-19, защото вярва, че вълната Omicron е последната с толкова много ограничения.“ Бурла каза, че ваксината omicron ще бъде готова през март и че компанията вече работи за производството на дози от нея.

„Ще имаме ефективна ваксина в рамките на три месеца след откриването на omicron, което е много кратък период от време“, добави изпълнителният директор на Pfizer.

Той повтори, че общото население не може да препоръча четвърта доза от ваксината, тъй като все още няма достатъчно доказателства за ефективността на четвъртата доза.

Вместо това, каза той, бустерът или третата доза трябва да се рекламират като много важни за пълната защита от тежките последици от коронавирусната инфекция.

  Честване на Коледа по григорианския календар за втора поредна година под сянката на пандемията