По време на пандемията на коронавирус учените внимателно анализираха вируса и направиха редица открития, едно от които беше свързано с асоциацията на кръвните групи и риска от заразяване с коронавирус.

Публикувани са няколко проучвания, според които хората с определена кръвна група са по-податливи на заболяване Covid-19.

Ново проучване, публикувано във вторник, разкрива, че хората с кръвни групи A, B и Rh + са изложени на по-висок риск от инфекция с коронавирус.

От друга страна, хората с кръвна група 0, AB и Rh имат по-нисък риск от инфекция.

„Тежкият остър коронавирусен синдром е нов вирус и все още не е напълно ясно дали кръвните групи оказват влияние върху риска от инфекция. „Следователно ние изследвахме връзката между кръвните групи и чувствителността към Covid, времето за възстановяване и смъртността“, каза д-р Рашми Рана, консултант в отдела за изследвания.

  Островът на любовта: Средиземноморска идилия, в която можете да се влюбите от пръв поглед

Изследванията показват също, че хората с кръвни групи A и Rh+ се възстановяват по-бавно, докато тези с кръвни групи 0 и Rh- се възстановяват по-бързо от Covid.

Съавторът на изследването, д-р Вивиек Ранян, каза, че са необходими още изследвания, за да се потвърди връзката между определени кръвни групи и коронавируса, съобщава „TIMEes of India“.

Последното проучване, публикувано във вторник, включва 2586 души, които са дали положителна проба за Covid-19.