Световната здравна организация (СЗО) с помощта на независим експертен комитет ще реши днес дали да продължи глобалното извънредно положение в общественото здраве, предаде ДПА.

Настоящата „извънредна ситуация в областта на общественото здраве от международен интерес“ е в сила от почти две години поради пандемията на коронавирус. Това е най-високото ниво на тревога, което СЗО може да наложи.

Комитетът планира да направи препоръка до вечерта – и СЗО обикновено следва нейните съвети.

Независимо дали комисията препоръча или не извънредното положение с коронавирус да бъде обявено или не, ще има няколко практически последствия. Много експерти обаче са загрижени, че обявяването на извънредно положение може да изпрати грешен сигнал.

„Този ​​вирус е на път да стане ендемичен, но все още не сме там“, каза късно снощи експертът по коронавирус на СЗО Мария ван Керчове.

  СЗО: Щамовете Omicron и Delta причиняват цунами от нови случаи

В рамките на Европейския съюз испанският премиер Педро Санчес вече предложи, че Covid-19 скоро може да бъде третиран като грип.

Но Ван Керхов се противопостави на идеята. „Ние нямаме същата предсказуемост като при грипа, където имаме типичен сезонен модел“, каза тя.

СЗО многократно беше обвинявана, че не е обявила извънредно положение достатъчно скоро, след като научи за първите случаи на Covid-19 в Китай. Когато СЗО обяви глобално извънредно положение на 30 януари 2020 г., вече бяха регистрирани около 100 инфекции в 21 държави.

Оттогава повече от 308 милиона инфекции и близо 5,5 милиона смъртни случая са докладвани по целия свят. (МИА)