Работниците в бившата Източна Германия печелят средно стотици евро по-малко на месец от своите колеги в западната част на страната, въпреки че според официалната статистика са минали три десетилетия от обединението на Германия.

Брутните заплати на служителите на пълен работен ден в западните провинции и Берлин, с изключение на специалните плащания над нормалната заплата на служителите, са средно 4237 евро на месец през третото тримесечие на 2021 г. В пет източногермански провинции тази цифра е 3442 евро.

Лявата партия, която също поиска оповестяването на данните, се ангажира да изравни заплатите в цялата страна до 2025 г., 35 години след обединението на двете части на Германия, които се разделиха след Втората световна война.

  Boeing и Airbus America настояват 5G да не се въвежда в Съединените щати

„Във всяка източногерманска провинция хората печелят по-малко, отколкото във всяка западна провинция“, каза лидерът на лявата парламентарна група Дитмар Барх.

„Разликата в заплащането все още е голяма, малко под 900 евро… Равното заплащане за еднакъв труд е това, което ще намали оправданите разочарования“, каза Барч.

Данните показват значителни различия не само между регионите, но и между секторите, както и между жените и мъжете.

Някои експерти посочват, че поради разликата в цената на живот, която е по-малка в Източна Германия, разликата в покупателната способност не е толкова голяма, колкото показва разликата в заплатите.