Кметът на Месина, град Сицилия, Катено фе Лула, днес започна гладна стачка срещу мерките на правителството за предотвратяване разпространението на коронавирус.

През уикенда разпъна палатка на пристанището на града и оттогава е там. Намерението му е символично да блокира преминаването на Месина, която се намира между Сицилия и континенталната част на Италия.

Де Лука, лидер на регионалното движение Сицилия Вера, протестира срещу правилото, че само ваксинирани хора и онези, които са оцелели след короната, могат да дойдат на острова и да го напуснат с лодка или със самолет.

Този политик твърди, че държавата е окупирала Сицилия.

Той подаде оставка като кмет вчера и тя влиза в сила през февруари. Така тази сутрин той отиде крачка по-далеч и обяви във Фейсбук, че започва гладна стачка.

Правителството в Рим налага по-строги правила от 10 януари, за да намали разпространението на вируса и да се опита да принуди тези, които не искат да бъдат ваксинирани, да го направят.

  президент - среща - служебен кабинет

Правилото за ваксинация сега се прилага за хотели, конгресни центрове, ресторанти, ски курорти и местен и друг трафик, като фериботи.