Западните страни подготвят няколко големи провокации около ситуацията около Украйна и Москва не изключва те може да са информативни или военни, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова пред „Россия 1“ в неделя вечерта.

„В ход е подготовка, вероятно за поредица от големи провокации. Общественото мнение се подготвя за това. За колективния Запад, за НАТО, за англосаксонците е изключително важно да се създаде такова информационно поле, без него те не могат да действат. „За това е създадена цяла поредица от такава информация, това е дезинформация, фалшиви новини и манипулации чрез медиите“, каза Захарова.

Като последен пример той цитира изявление от Лондон, без да предостави никакви доказателства, че руските тайни служби уж планирали да инсталират „проруски лидер“ в Киев, бившият украински парламентарист Евгений Мураев, материал, който е бил предварително изфабрикуван.

  Байдън: Няма да изпращаме войски в Украйна

„Изглежда, че можеше да бъде обявено в събота сутринта, но те избраха час, който смятаха за удобен, в 13.30 ч. московско време. „Те явно си помислиха, че няма да отговорим и изпратиха материала на медиите предварително с ембарго за публикуване до 1.30 часа сутринта“, каза говорител на руската дипломация.

Захарова определи дейността като „информационна агресия“ и каза, че ще последват други подобни действия срещу Русия.

„Защо правят това, защо правят това?“ Не изключваме и други големи информационни манипулации и провокации. „Не изключваме освен всичко друго и военни провокации.

Захарова подчерта, че за да се създаде необходимата информационна атмосфера за дейността на Запада, вече са направени множество съобщения не на „покрито“ ниво в социалните мрежи, а чрез традиционните медии.

  12-годишно момче загина при фойерверки в Холандия, а друго е в критично състояние

„Спомнете си статията в The New York Times за предполагаемата евакуация на руското посолство в Украйна, не забравяйте, че имаше материал от агенция Bloomberg (че китайският президент уж е помолил руския лидер да не атакува Украйна по време на Зимните олимпийски игри в Пекин). „от 5 до 20 февруари), което беше отречено както от китайската, така и от руската дипломация“, каза дипломатът.

„Нашествието, държавните преврати, тоест линията непрекъснато се разширява, за да остане темата на повърхността за неопределено време“, иронизира Захарова.