Учени в Китай построиха изследователско съоръжение, в което се помещава „изкуствена луна“, която симулира условия на ниска гравитация на Земята за малки обекти.

Тази информация идва в момент, когато Китай амбициозно се присъединява към елита на космическите суперсили, а именно Русия и САЩ. Китайците се надяват, че новото растение ще им помогне да се подготвят за изпращане на първия си екип на Луната.

Изкуствената луна се намира във вакуумна камера с диаметър само 60 сантиметра и може да накара гравитацията да „изчезне за желания период“, поне според учения Ли Руйлин от Китайския университет по мине и технологии.

„Някои експерименти като теста за удар отнемат само няколко секунди в симулатора, докато други отнемат дни“, каза Лий.

  Трябва ли лаптопът да бъде постоянно включен в зарядно устройство?

Изследователите са използвали достатъчно силно магнитно поле, за да намагнетизира малки обекти и да ги накара да плуват. Всъщност растението е вдъхновено от експериментите на физика Андрю Гейм, който използва магнит, който позволява на жаба да плава.

Докато китайската „изкуствена луна“ не предоставя реалистична симулация на ниска гравитация на Луната, тя позволява тестване на оборудване при подобни условия. Това трябва да помогне за тестване на оборудване на Земята в малко симулирано пространство. Учените възнамеряват да тестват дали оборудването за 3D печат може да се използва в условия на ниска гравитация, дали технологията може да бъде изпратена за изграждане на лунното местообитание, както и друго оборудване.

Последните предложения за симулация на гравитацията се отнасят до бъдещи космически въртящи се местообитания. Едното предложение е „мегасателитно селище“, обикалящо около планетата джудже Церера, а другото е космически хотел. Вместо да използват магнити, двете структури ще се въртят леко и ще симулират гравитацията в космоса.

  Instagram възстановява старата функция

Китайската космическа агенция стана първата, която откри вода на повърхността на Луната с помощта на лунната сонда Chang’e-5. Космическата програма се развива бързо и има за цел да изпрати екипаж на Марс преди SpaceX и НАСА да го направят.